söndag 3 maj 2009

Alliansens gymnasieskola hot mot mångfalden

Det är intressant att läsa ledaren i Svenskan idag (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2829345.svd ) , som jag nog tycker är lite schizofren. Först hyllar P J Anders Linder Björklunds och alliansens nya gymnasiereform, för att sedan skriva om hur den måste ändras.

Varför ? Jo, eftersom den är så centralstyrd och fyrkantig att den kommer att hindra IB programmen att fortsätta på svenska gymnasieskolor. Och det är inte bara dom. Waldorfskolorna kommer också att få problem. Många gymnasieskolor som inte passar in i alliansens världsbild av en skola som är strikt uppdelad mellan yrkes och studieförberedande program kommer att få det svårt. Jag var i förra veckan i Luleå där den kommunala gymnasieskolan med ett mycket yrkesinriktat mediaprogram kommer att få problem.

Och på sin blogg måste moderaternas skolpolitiker Mats Gerdau http://gerdausskolblog.blogspot.com/ förklara att valfriheten finns kvar, och att man inte skall lyssna för mycket på Björklund utan läsa lagrådsremissen, dvs den egentliga texten, som bl.a. visar att dom specialutformade programmen får finnas kvar. Något som Björklund inte verkar gilla av vad man kunde gissa sig till när man lyssnade på presskonferensen.

Men alliansen har problem, och PJ Anders Linder också. Deras skolpolitik är ett mycket större hot mot mångfalden i den svenska skolan än den rödgröna politiken.

Och det hade nog ingen trott om en borgerlig regering ......

1 kommentar:

  1. Nåja, Mats. Rätt ska väl vara rätt - ändringen av kvotgrupp för elever med IB-betyg har inget med gymnasieproppen att göra. Det beslutet togs för två år sedan... Däremot kan jag tycka att SvD har en poäng i sakfrågan. Det tassar du däremot runt utan att säga något själv. Så vad tycker du om IB?

    Och gymnasiereformen upplever jag som väldigt efterlängtad av skolorna. Det är ett ganska tydligt stöd i remissinstanser och bland skolor för det som nu föreslås. Håll med om att det är en ganska bra avväggning mellan yrkeskunskaper och teori och där dörrar hålls öppna och inte slås igen.

    Sedan blir det intressant att se vad ni i oppositionen kommer överens om. Om ni nu kommer överens om gymnasiet.

    SvaraRadera