söndag 28 februari 2010

lagrådet tvingar regeringen att välja mellan skollag och rättsäkerhet

Sitter och läser lagrådets svar till regeringen om den nya skollagen. Tack till Per Olsson för tipset på Twitter ! Du hittar dokumentet på http://www.lagradet.se/yttranden/Den%20nya%20skollagen%20-%20for%20kunskap,%20valfrihet%20och%20trygghet.pdf

Det anmärknigsvärda är att lagrådet inte ifrågasätter lagligheten i detta dokument, utan slarvigheten ! Här finner vi 77 sidor om oklarheter, juridiska felaktifheter, otydligheter och annat i den nya skollagen. Det är uppenbart att väldigt mycket i lagverket är hastverk och dåligt genomarbetat.

Bedrövligt. Detta lagverk har bearbetas sedan 2001, då Skollagskommittén som både jag och Björklund satt i, lämnade ifrån sig sitt arbete. Alliansen har arbetat med detta sedan dom vann valet 2006. Och nu undrar man: Kommer dom att bli klara tills den 23.3., sista dagen att lägga fram en proposition till riksdagen om den skall kunna beslutas före valet?

Lagrådets kritik är förintande. Inte politiskt utan rent juridiskt hantverksmässigt. Ett hafsverk rätt och slätt. Vi får se om Björklund klarar denna kamp mot tiden :-)

Men man tycker ju att dom kunde ha ansträngt sig lite mer, och inte väntat till sista minuten. Den enkla slutsatsen man kan dra av detta faktum är väl att alliansen varit allt annat än enig i dessa skollagsfrågor. Så oeniga att dom hållit på tills in i den sista minuten. och slarvat. Bådar inte gott för framtiden. Lika bra vi byter regering !

1 kommentar:

  1. Men Mats, hur resonerar du nu? Du skriver ju att det är ett juridiskt hastverk, itne politiskt. Ändå är din slutsats att vi inte varit eniga politiskt om innehållet. För din upplysning kan jag säga att vi politiker som varit inblandade i skollagsarbetet ägnat oss åt just politiken, medan tjänstemännen ägnat sig åt juridiken. Ni kanske inte jobbar så på vänstersidan, jag vet inte. Och kanske var det därför ni inte lyckades komma med ett gemensamt skollagsförslag på 5 år?

    Du kan vara säker på att skollagspropositionen kommer på utlovad tid. Inte minst så att du får lite att göra under påsklovet. :-)

    SvaraRadera