onsdag 12 augusti 2009

Nu måste hela Södertälje stötta de goda krafterna i Hovsjö och hela kommunen !

Inatt brann Hovsjöskolan. Antagligen en anlagd brand. En brand som i första hand drabbar alla elever i Hovsjöskolan. Tyvärr en inte så ovanlig händelse i augusti i Sverige, då alltför många skolor brinner. Se bl.a. i SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3343995.svd

Detta drabbar ett Hovsjö där ett långsiktigt arbete börjat ge resultat. Rapporteringen under sommaren i media har beskrivit en stadsdel där det fortfarande finns mycket att åtgärda, men som är på väg mot en ljusare framtid. En rejäl satsning på sommarjobb för ungdomarna, polisens närvaro som börjar ge frukt, Telge Hovsjös olika satsningar för att ge hyresgästerna och invånarna i Hovsjö mer inflytande och delaktighet i stadsdelen. Allt detta har börja vända bilden till det positiva. Och nu detta. Branden känns som ett rejält bakslag och som något som bekräftar de alltid närvarande olyckskorparnas tjat om att allt i Södertälje är dåligt och eländigt.

Men så får det inte vara. Det är vi, invånarna i Södertälje, som måste ta ansvar för utvecklingen. Det finns en positiv utveckling i Hovsjö, och mitt i den förödelsen som branden i Hovsjöskolan innebär måste vi våga se framåt och se möjligheterna. Samtidigt som branden är ett dråpslag mot skolan så finns det mycket långt gångna planer för att bygga en ny Hovsjöskola. Nu gäller det att ta tillfället i akt och skynda på denna process.

Det finns i Södertälje en trend att klaga på allt. Allt är dåligt, och sämst är det med politikerna/förtroendevalda. Vi sköter inget och gör allt fel. Men, Södertälje består av oss alla som bor här, och om vi verkligen vill förändra måste vi alla hjälpas åt. Varken vi förtroendevalda, kommunens personal eller någon annan kan ensam ändra Södertälje om vi inte alla tar ett gemensamt ansvar och arbetar långsiktigt.

I Hovsjö tog den rödgröna majoriteten för snart fyra år sedan initiativ till att bilda Telge Hovsjö. Vi var trötta på alla tillfälliga projekt i Hovsjö och ville starta ett långsiktigt hållbart förändringsarbete där även de boende fanns med. Nu har Hovsjöskolan brunnit ner. Ett enormt bakslag. Men vi får inte låta oss knäckas av detta. Redan nu pågår för fullt planeringen hur undervisningen skall gå till. Nästa vecka börjar skolan som planerat.

Allt detta kan bara lyckas om vi hjälps åt. Vi som tror på att Södertälje kan utvecklas, alla problem till trots. Vi kommer inte sopa något under mattan, men istället för att bara klaga vill vi lösa problemen. Och det första och enklaste som både du och vi kan göra är att sluta prata "skit" om Södertälje och istället stödja det positiva arbete som finns. Och, att idag stödja Hovsjö och skolan.

4 kommentarer:

 1. Pertofts recept för att rädda Södertälje. Stoppa huvudet i sanden och förvänta er inget från de folkvalda. Uppenbarligen får man inte kritisera det som är dåligt. Tydligen krävs det även av mig som vanlig medborgare att jag ska ut och nattvandra eller liknande för att samhället inte klarar av att upprätthålla sitt våldsmonopol. Kul att betala skatt här. Verkligen.

  SvaraRadera
 2. ja nu måste vi VERKLIGEN stötta det mångkulturella idiotsamhället Mats! I med mer skattepengar i brasan bara!

  SvaraRadera
 3. "Det finns en positiv utveckling i Hovsjö"

  "Och, att idag stödja Hovsjö och skolan."

  Hur kan man vanda pa steken sa totalt och tycka att allt som hander sammanlagt blir en positiv utveckling. Det ser ju ut som en vaxande katastrof, dessutom fanns det en mangd andra smabrander samma dag som skolan brann ned. Anders Lago med partivanner har forstort Sodertalje och det blir varre for varje vecka, man maste vara blind, dov och bo i en grotta om man inte begriper det. Och skolan kan inte stodjas, den brann ner.

  SvaraRadera
 4. En fråga, var är föräldrarna?
  skyll aldrig på barnen - och jag är är helt ointresserad av etniskt ursprung - hur kan föräldrarna låta allt detta ske?

  Detta är ett mysterium, själva grunden för ett lugnt samhälle är att barnen har stöd hemma och får kärlek, trygghet och gränser.

  SvaraRadera