tisdag 4 augusti 2009

Skall man kunna folkomrösta om allt ?

Idag kunde man läsa att Nya Zeeland håller på med en folkomröstning om att upphäva förbudet mot barnaga. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3302317.svd och http://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-zeeland-rostar-om-att-tillata-barnaga-1.925344

Jag blir beklämd. Och ännu mer när jag läser parlamentsledamöterna från de konservativa och sossarna som uttalar sig och som bara duckar. Att förbjuda barnaga är ett stort steg för mänskligheten, men det kräver också att man står upp för en progressiv och humanistisk barnpolitik och inte bara jamsar med och vänder kappan efter vinden. För det verkar ju som om det är det som politikerna i Nya Zeeland måste ha gjort. Eller att befolkningen i det landet är ovanligt korkat. För på annat sätt kan jag inte förklara för mig själv att ett land väljer att folkomrösta om att tillåta barnaga. Och att barnen inte får rösta.

Eller, skall vi folkomrösta om att tillåta dödsstraff? Nej, vissa saker skall man inte folkomrösta om. Barnaga hör till dom ämnena.

Undrar hur Nya Zeeland i framtiden tänker leva upp till FN`s barnkonvention.

Och i slutändan är detta ett ynkedomsbevis för den nya zeeländska politiken, som inte vågat ta debatten och försvarat barnen och deras rätt att slippa aga.

3 kommentarer:

 1. En tik lyfter sin valp i nackskinnet för att förmana den att inte göra på ett visst sätt. Önskar att man som människa fick ta 80% av all ouppfostrade svenska barn i örat som ligger och skriker på golvet i våra svenska butiker när de inte får som de vill.

  SvaraRadera
 2. Varför skulle man INTE folkomrösta om saker och ting?

  Landet borde väl följa vad FOLKET vill, och en folkomröstning visar ju just det.

  SvaraRadera
 3. Till Peter:
  med min internationella efrarenhet har jag sett barn skrika på butiksgolvet i de flesta länder och kulturer. Och där de slår dem skriker de mer än i Sverige. Jag har också nyligen haft valpar. Men mamman lyfter aldrig sina valpar i nackskinnet för att det skall göra ont. De gör det för att skydda dem. Dubbelfel!

  Till Daniel: helt enkelt därför att man inte kan rösta om grundläggande mänskliga rättigheter. Dessa ger framförallt skydd till grupper med lite inflytande i samhället; de som inte har rösträtt eller som inte råka höra till majoriteten.
  Barn har alltså lika stor rätt som vuxna att slippa fysiskt våld och bestraffning. Men de kanske inte är människor?

  SvaraRadera